Våra kroppar och knoppar ska hålla för ett helt arbetsliv. Ett arbetsliv som blir längre och längre och allt mer stillsamt. Något som skapar nya hälsoproblem och ställer en del krav på att arbetsplatsen är långsiktigt hälsosam och ergonomisk.
En bra stol är A och O för att undvika ryggont. Ha koll på vilka inställningar som passar din längd och kroppsform. Och välj med omsorg när det är dags att beställa nya stolar till kontoret. Se det som en investering i medarbetarnas hälsa och välmående. Ett exempel på en bra stol är malmstolen. Och om du ändå vill ha en viss valmöjlighet är det inget problem – malmstolen finns i flera modeller.
Sluta sitta ned! Kan verka som en motsägelse med tanke på den förra punkten. Men jag menar inte att du måste stå jämt. Men det är bra om du kan varva sittandet med att stå och jobba. Det finns höj- och sänkbara skrivbord som gör det möjligt att ändra position och ståmattor som är skonsamma för knäna. Det här kan vara en livsviktig förändring – eftersom läkare oroar sig över att sittsjukan kan bli en av vår tids stora folksjukdomar. Med hälsoeffekter som övervikt, stela muskler och höfter, höjt blodsocker, hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom bränner du dubbelt så mycket kalorier när du står som när du sitter.
Det är viktigt att höjden på datorskärmen är rätt för att man inte ska få problem med nacken. Skärmen ska vara minst 45 centimeter från ögonen och den övre kanten ska vara i ögonhöjd. Se också till att mus och tangentbord är placerade på ett sätt som gör det möjligt att få ett bra stöd med underarmarna mot bordsskivan. Och även om en bärbar dator kan vara bra och smidig på många sätt, kan det vara sämre lämpad för långvarigt och dagligt bruk, i alla fall ur en ergonomisk synvinkel.
Vill du läsa mer om ergonomi på arbetsplatsen kan du göra det arbetsmiljöverkets hemsida, eller kolla på videon nedan: