Har du rätt lön för ditt yrke eller bör du löneförhandla? Det är inte alltid det lättaste att lyckas med en förhandling – men med rätt tips och råd brukar det blir rätt tillslut. 

De flesta är överens om att löneförhandling är någonting av de jobbigaste en behöver göra. Men det är omöjligt att undvika. Om du svenska-pengar liteninte förvandlar kommer majoriteten av företagen att utnyttja dig och ge minsta möjliga lön – det är ju mest lönsamt för företaget. Du måste förhandla, det går inte att undvika. Men det finns däremot saker du kan göra för att lyckas med din förhandling och gå vinnande ur processen. Svenska Dagbladet har skrivit om saken och ger 5 bra tips på vad du ska tänka på när du förhandlar:  våga sälja in det positiva, att du ska lägga det första budet själv, att du ska sätta ett högt värde på dina tjänster, att du även ska förhandla om övriga behov (som semester, förmåner med mera).

Detta är bra tips, men de missar ett av de viktigaste. Många av de som förhandlar är osäkra och omedvetna om vad de ska tjäna. Det är just dessa som oftast blir utnyttjade. Men med kunskap – kommer det nya möjligheter. Det bästa man kan göra inför en förhandling är att se över vad andra med liknande arbetssysslor eller tjänster tjänar. På så vis har du ett starkt underlag. Du som vill jämföra löner kan se aktuell lönestatistik för alla yrken online på Lönestatistik.se. Om du sedan anser att du förtjänar ännu lite mer än vad som är den vanliga lönen, får du förhandla utefter det. Då kan du använda dig av de tips som Svenska Dagbladet skrivit om. Det är också viktigt att veta vad du inte ska göra vid en förhandling, någonting Aftonbladet har skrivit om. De menar på att du inte ska fokusera för mycket på kunskap, att du inte ska sätta dig själv över teamet och att du inte får använda hot. Smarta råd, helt klart. Läs gärna även denna artikel, om du verkligen har problem med ditt bolag kan du kanske relatera till kvinnan i artikeln.


Lyssna gärna även på denna podd för ytterligare stöd inför förhandlingen.